Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyku Přejít na vyhledávání
CZ

zpět

Březen: Zuzana Henešová, ​Kathrin Janka, ​Alena Zemančíková

Zuzana Henešová (* 1982) Na Univerzitě Palackého v Olomouci vystudovala nizozemskou a německou filologii, část studia absolvovala na Radboud Universiteit Nijmegen. Poté působila na kulturním a tiskovém oddělení Velvyslanectví Nizozemského království v Praze. Věnovala se práci pro redakci literárního měsíčníku PLAV, spolupracovala s Institutem divadelních umění, vydavatelstvím MF Dnes, sdružením Aspekt, DILIA aj. Mezi překládanými autory byli např. Alard Schröder, Anna Enquistová, Marion Altena a další. Pro Českou asociaci vzácných onemocnění přeložila z nizozemštiny populárně-naučnou knihu o lidském genomu "Všichni jsme GENiální" (P. Bory, G. Matthijs, Galén, 2018). V současnosti působí jako překladatelka a tlumočnice v Muzeu umění Olomouc. Tamtéž v rámci projektu SEFO přeložila z němčiny první svazek edice Fórum "Revize střední Evropy" (E. Brix, E. Busek, VUP, 2021).

Kathrin Janka (* 1969) vystudovala slavistiku (ruskou i českou literaturu), dějiny východní Evropy, germanistiku a komparatistiku na univerzitách Freie Universität Berlin, FFUK/Praha a Universität Potsdam. Žije a pracuje jako překladatelka, lektorka a zpřostředovatelka české literatury ve vesnici Stolzenhagen nedaleko Berlína. Překládá krásnou a vědeckou literaturu (prózu, drama, poezii), filmy (včetně titulků) a vzpomínkové texty pámětníků (převážně) z češtiny. Během rezidence v Broumově bude pracovat s textem Jana Zábrany. 

Alena Zemančíková (* 1955) vystudovala dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Poté pracovala jako dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu. V rozhlase začala pracovat v roce 1997 jako literární redaktorka Českého rozhlasu Plzeň, později vedoucí kulturní redakce. V roce 2004 nastoupila v literární redakci Českého rozhlasu Vltava, kde pracuje dodnes. Kromě toho externě učí na katedře teorie a kritiky DAMU v Praze. Je autorkou několika divadelních her a adaptací literárních předloh, napsala tři rozhlasové hry a vytvořila řadu literárních, publicistických a dokumentárních pořadů a programových řad. Angažuje se i jako divadelní kritička.

Podpořte nás