Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyku Přejít na vyhledávání
CZ

zpět

Duben: Rebecca Maria Salentin, Tereza Klíčník Verecká

Rebecca Maria Salentin se narodila v roce 1979 v Eifelu, kde také vyrostla. Od roku 2003 žije v Lipsku jako autorka a moderátorka na volné noze. Vydala dva romány, jednu faktografii a řadu cestopisných reportáží, esejů a povídek. Od roku 2019 je iniciátorkou a moderátorkou měsíčního literárního pořadu Die schlecht gemalte Deutschlandfahne v divadle Neues Schauspiel Leipzig. Od roku 2022 píše měsíční sloupek pro lipský městský časopis. V letech 2009 až 2018 byla majitelkou letní kavárny ZierlichManierlich. Má dva dospělé syny. V roce 2019 se stala 13. osobou od roku 1983, která zdolala 2 700 km dlouhou Horskou stezku přátelství z Eisenachu do Budapešti. Kniha o této túře byla několik týdnů na seznamu bestsellerů časopisu Spiegel. V roce 2022 jako první žena absolvovala na kole 10 000 km dlouhou Stezku železné opony od Černého k Barentsovu moři.

Tereza Klíčník Verecká (* 1985, Praha) je režisérka, dramaturgyně, dramatička a prozaička. V roce 2019 vyšla v nakladatelství Argo její cvičebnice tvůrčího psaní Piš, nebo střelím!, o rok později pak dvě knihy pro děti: Třaskavé pohádky aneb Malý chemický bestiář (nakl. Cpress) a Stropopodní žuchbuchy (nakl. Argo). Její dramatické texty vyšly pod názvem Kamenná, divná věc… v nakladatelství Akropolis, dále pak v překladu do maďarštiny a srbštiny. Má na kontě několik rozhlasových her, textů a pohádek pro děti i dospělé. Působí mimo jiné v divadle BodyVoiceBand, pro které zpracovala například dramatizaci románu Elfriede Jelinekové Milovnice.  Její hru Na kamenném, kamenném poli (Job) uvedlo roku 2015 pražské Divadlo na Vinohradech, komedii Velká vodní loupež uvede Jihočeské divadlo v roce 2023.

V Broumově se bude věnovat přípravě scénáře komiksu o siru Nicholasi Wintonovi, Doreen Warrinerové a Trevoru Chadwickovi a jejich práci na záchraně dětských a jiných uprchlíků na přelomu let 1938/39.

Podpořte nás