Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyku Přejít na vyhledávání
CZ

zpět

Září: Vratislav Kadlec, Ivan Davydenko

Vratislav Kadlec se narodil roku 1981 v Hořovicích, dlouhé roky pobýval v Praze a nedávno se přestěhoval do Litoměřic. Živí se jako překladatel z angličtiny, překládá především knihy pro děti. Za své překlady byl čtyřikrát nominován na Zlatou stuhu, z toho dvakrát nominaci proměnil. Píše především prózu, jeho povídky v průběhu let vycházely časopisecky a knižně se pak sešly ve sbírce Hranice lesa, za kterou v roce 2020 získal Literu pro objev roku.

Aktuálně má rozepsanou pohádku o chlapečkovi, co zabloudil ve svetru, a především dlouho odkládaný román s pracovním názvem Ukolébavka nenarozenému bohu o kontinuitě, potřebě pomalosti, technologické singularitě a tichém pomlaskávání tajících strání. Doufá, že se mu ho podaří dokončit dřív, než to za něj udělá umělá inteligence.

Ivan Davydenko – básník a šéfredaktor bezměsíčníku Malkontenty. Narodil se v roce 1988 v Žytomyru na Ukrajině. Od roku 2012 žije v Polsku. V letech 2021-2022 se podílel na občanské internetové iniciativě "Srpen/Серпень", zaměřené na překlady polské poezie do ukrajinštiny.

V červnu 2022 vydalo nakladatelství Papierwdole jeho knižní, básnický debut s názvem Halal, který byl mj. nominován na cenu Stanisława Barańczaka v rámci Poznaňské literární ceny, Vratislavskou cenu Silesius Poetry Award (v kategorii debut) a získal 3. místo v 19. ročníku celopolské literární soutěže Artura Fryze o nejlepší debut v rámci festivalu Złoty Środek Poezji v Kutně.

Podpořte nás