Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyku Přejít na vyhledávání
CZ

zpět

Červen: Klára Zahrádková, Stanislav Biler

Klára Zahrádková absolvovala studium v Ateliéru ilustrace a grafiky na UMPRUM s roční stáží na UDK Berlin v ateliéru Henninga Wagenbretha. Věnuje se ilustraci, autorské knize a grafickému designu pod hlavičkou studia Onkubator. Je součástí kolektivu Xao – galerie, knihkupectví a nakladatelství zaměřeného na obrazovou knihu, současnou ilustraci a komiks. Jako grafička a výtvarnice spolupracuje s česko-slovenskou experimentální hudební scénou, kulturním a neziskovým sektorem. Příležitostně vede workshopy pro děti. Ilustrovala například knihy Slunečnice aneb Rukověť malého zahradníka Jiřího Dvořáka pro nakladatelství Baobab či Povídání u povidel / O vakeriben paš o lekvaris od Květoslavy Podhradské, vydané nakladatelstvím Kher. Mezi její autorské knihy patří Kůň a had (Baobab & Xao), Návody k použití, Kůže kožešina trofej lasička fretka kuna otazník, Jaro, Královny krásy a další. V lotyšském nakladatelství kuš! vyšel její krátký komiks Jumping Things. Obrazová kniha S cigaretou nejsi sám, vydaná ve spolupráci s Artmat, byla mezi nominacemi na Best Book Design from all over the World.

Během rezidenčního pobytu v Broumově bude pracovat na obrazové knize O bezovém keři, kterou připravují spolu se spisovatelkou Terezou Horváthovou.

Stanislav Biler je spisovatel, novinář a sociolog. Vyrůstal na vesnici ve Slezsku. Žije v Brně. Pracuje pro deník Alarm. Napsal knihy Nejlepší kandidát (2017), 111 míst v Brně, která musíte vidět (2020) a Destrukce (2021). Během rezidenčního pobytu v Broumově bude pracovat na románu s pracovním názvem Utopie.

Podpořte nás