Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyku Přejít na vyhledávání
CZ

zpět

Běsi spisovatele Dostojevského ožili v divadelní inscenaci v broumovském klášteře

Broumov – Ve čtvrtek 16. prosince v 19:00 se v broumovském klášteře v sále Kreslírna uskutečnila premiéra divadelní inscenace „Běsi (krásy)“. Inscenace vychází ze slavného románu ruského dramatika F. M. Dostojevského "Běsi" (1871), který představuje jeden z vrcholů jeho tvorby.

Divadelní představení o délce necelé dvě hodiny vzniklo speciálně pro klášter Broumov v podání souboru Nová Krása (Společnost Dr. Krásy) a navazuje na zde uvedenou českou premiéru Wojtylova Vyzařování otcovství. Pražská premiéra se uskuteční ve Vile Štvanice.

„Dramatizace podobně jako román není pouhou „černou kronikou“ vyvolávající depresivní stavy (viz – známý obraz Emila Filly), Běsi (krásy) jsou plné ironie a humoru, ale také vášní a touhy po nalezení životní harmonie. Do jisté míry také reflektují rozdíl mezi východním a západním myšlením,“ komentuje inscenaci její režisér Petr Lanta.

O režii a dramatizaci se postaral Petr Lanta spolu s dramaturgy Jindřichem Veselým a Natálií Volkovou, výpravu má na starosti Petr Vaněk, za hudbou stojí Dan Červinka aj. Hrají: Richard Fiala, Lucie Zachovalová, Kryštof Nohýnek, Gábina Pyšná, Alžběta Petrová, Jan Táborský, Jiří Novotný, Iva Jakimiv, Milada Vyhnálková, Dan Červinka, Ivan Kühnmund, Libor Novák, Dušan Hübl, Petr Vaněk, Hana Beranová, Mirek Beier aj.

Vznik inscenace podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Královéhradecký kraj.

Podpořte nás