Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyku Přejít na vyhledávání
CZ

zpět

Již počtvrté ožily příběhy pamětníků díky dětem na Broumovsku

Ve čtvrtek 30. září 2021 se podařilo ukončit čtvrtý ročník projektu Příběhy našich sousedů na Broumovsku. Průběh byl tentokrát vlivem pandemie Covid-19 plný úskalí a nových pravidel, a trval proto déle než předcházející ročníky. Projekt, který finančně podpořila města Broumov, Police nad Metují, Teplice nad Metují, ale také poprvé MAS Broumovsko a MAS Stolové hory, přinesl pět nových zpracovaných příběhů.

Závěrečná prezentace Příběhů našich sousedů proběhla v sále Dřevník broumovského kláštera. Žáci a studenti ze ZŠ a MŠ v Teplicích nad Metují, ZŠ v Polici nad Metují, ZŠ Hradební a ZŠ Masarykovy v Broumově, Gymnázia Broumov a ZUŠ v Polici nad Metují předvedli publiku nejen své audio a video nahrávky pamětníků, ale představili také způsob, jak nahrávky v době pandemie vznikaly. Poprvé nebyl projekt soutěžní. Na Broumovsku natáčí příběhy týmy z různých měst a mezi jednotlivými žáky a studenty jsou rozdíly věkové a liší se také zkušenostmi v zacházení s kamerou nebo střihem nahrávky. Od jara do podzimu 2021 vznikly tři nové rozhlasové reportáže a dvě nové video reportáže.

Žáci ZUŠ v Polici nad Metují zpovídali výtvarníka Jiřího Samka, zakladatele speciální grafické techniky „hlubotisk z lina“, jehož díla jsou zastoupena v mnoha grafických sbírkách předních galerií a muzeí doma i v zahraničí. Studenti broumovského gymnázia zpracovali příběh Manfréda Koláčného, místního pamětníka, který se narodil do nejtěžších bojů 2. světové války, a jenž studentům na diktafon vyprávěl o odsunu a těžkých poválečných letech. Svůj životní příběh vyprávěla žákům také Alena Fiedlerová z Teplic nad Metují, která barvitě popsala změny, jimiž prošlo město po válce. Pan Břetislav Středa vzpomínal na své dětství a nelehkou poválečnou dobu, kdy byl totálně nasazen na stavbě železnice z Náchoda-Bělovsi do Chudoby. Vyprávěl také o ruských a židovských ženách, které pracovaly spolu s ním a o pochodu zubožených ruských válečných zajatců. Vzpomínky pamětnice Krystýny Dostálové na odsun a poválečná léta natočil druhý tým Gymnázia Broumov. Trefný komentář k nahrávce paní Dostálové nám pověděl student Saša: „Krystýna Dostálová vyprávěla o tom, jak složité bylo hledat řešení budoucnosti po válce, a jak podobně složité byly osudy těch, kteří museli ze zdejšího kraje nedobrovolně odejít, stejně jako těch, kteří na jejich místa nedobrovolně přišli.“

Všechny týmy pod vedením pedagogů Vladimíra Berana, Marie Hornychové, Kateřiny Šrůtkové, Šárky Rambouskové a Jindřišky Vašákové natočily zajímavé příběhy 20. století a pomohly nám tak uchovat vzpomínky a část minulosti, na kterou nesmíme zapomenout.

Podpořte nás