Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyku Přejít na vyhledávání
CZ

zpět

Šanci zůstat tu celý měsíc, musí ocenit každý spisovatel

V úterý 23. listopadu od 17:30 se v Městské knihovně uskuteční Literární Café – autorské čtení a beseda se spisovatelkou a aktuální rezidentkou klášterního Literárního domku Annou Bolavou. Při této příležitosti jsme s ní udělali krátký rozhovor.

Na Broumovsko jste přijela na literární rezidenci. Znala jste zdejší kraj, nebo jste tu poprvé?

Byla jsem několikrát na Náchodsku, dál už ne. Takže přímo zde jsem poprvé.  

Podzim je plný veselých barev, ale i ponurých dní. Jak působí na vás?

Mám podzim radši než babí léto, kdy nevíte, jak se obléknout. V listopadu je tohle vyřešené, slunce vás neoslepuje a nebalamutí a konečně spatříte výsledné barvy. Vážíte si každého světlejšího dne a nakoupíte první krmivo pro sýkorky.   

Píšete, že po volné románové trilogii byste se ráda věnovala psychologické próze s prvky tajemna a mystiky. K tomu se zdá klášter jako ideální místo. Ovlivňuje, nebo inspiruje Vás místní prostředí?

Prostředí kolem kláštera je nádherné, šanci zůstat tu celý měsíc musí ocenit každý spisovatel. V nové knize popisuji bývalou zámeckou zahradu, která se vlastně od zahrady klášterní příliš neliší. Samozřejmě broumovské zahrady jsou dnes upravené, budovy zrenovované, ale i tak je krásné být na chvíli jejich součástí. Inspiruje mě i prostředí mimo Domek, nakukuju do zahrad, počítám skleníky a komposty, užívám si listopad.

Na čem pracujete v Literárním domku?

Píšu strašidelný psychologický román o sourozencích, jejichž dědeček se stará o rozsáhlé zahrady. Ty jsou členité, tajemné a za trest. Nejvíc kompost, jenž polyká špatné skutky a vrací je lidem v podobě výčitek svědomí. Důležité jsou také skleníky, které mám ráda, proto v knize ožijí hned dva, včetně kotelny na jejich vytápění.     

V úterý 23. 11. se koná Literární Café. Na co se mohou návštěvníci těšit?

Ráda bych představila svou dokončenou řečovickou trilogii, která je vlastně stále zbrusu nová. Z jejího posledního románu Před povodní jsem před publikem kvůli pandemii četla jen sporadicky, takže se těším, že si popovídáme o vodě a tvorech pod hladinou.  

Bez čeho se u psaní neobejdete?

Momentálně je to kvalitní osvětlení. V Broumově jsem si musela koupit další LED lampičku, protože inverze zabednila můj pokoj šerem hned po snídani. Večerní tma pak přichází už ve tři odpoledne. Myslím, že lampičku uplatním i doma, přivezu si ji jako suvenýr.    

Děkuji za rozhovor,

Michaela Plchová

Anna Bolavá – (1981) prozaička a básnířka. Narodila se a vyrostla v jižních Čechách. Po studiích na FF UK v Praze krátce pracovala v Ústavu pro jazyk český, poté byla zaměstnaná jako stomická poradkyně. Roku 2013 se představila básnickou sbírkou Černý rok. Za román Do tmy (2015, Odeon) získala o rok později Magnesii Literu za prózu. Dílo postupně vyšlo v devíti jazycích. V roce 2017 vyšel román Ke dnu nominovaný na Magnesii Literu. Poslední kniha Před povodní volnou řečkovickou trilogii uzavírá. V budoucnu by se Anna Bolavá opět ráda věnovala psychologické próze s prvky tajemna a mystiky, respektive experimentu s románovou kompozicí

Pořádá Vzdělávací a kulturní centrum Broumov ve spolupráci s Českým literárním centrem a Městskou knihovnou v Broumově.

Podpořte nás