Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyku Přejít na vyhledávání
CZ

zpět

Šamanismus i lidský úděl. Obrazy Radky Bodzewicz rozhýbe virtuální realita

Broumov | Dětská galerie Lapidárium – Ve čtvrtek 9. června v 16 hodin se v Dětské galerii Lapidárium v klášteře Broumov uskuteční vernisáž výstavy intermediální umělkyně Radky Bodzewicz s názvem Tapas. Výstava potrvá od 10. června do 15. září a v jejím průběhu se bude konat několik workshopů pro děti a dospělé. Specifikem výstavy je její další rozměr ve virtuálním světě. Do toho lze nahlédnout pomocí mobilní aplikace Artivive a pro návštěvníky bude k dispozici v galerii. Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth.

Intermediální umělkyně Radka Bodzewicz (1991) patří mezi ty zástupce nejmladší umělecké generace, kteří u nás v současné době zřejmě nejvíce proměňují podobu tradičních výtvarných disciplín směrem k aktuálnímu výrazu. V jejím případě jde především o malbu a nová média. Už sama kombinovaná technika, kterou vytváří své kompozice, je atypická, neboť čerpá z grafických, kresebných a malířských postupů, přičemž jako podpůrný element využívá i sochařskou modelaci. Absolventka pražské akademie tak přirozeně navazuje na svou studijní zkušenost v ateliérech Vladimíra Kokolii a Jindřicha Zeithammla.

Její obrazy pak mají podobu zvláštních mentálních map, otevřených krajinných schémat na pomezí figurální malby a abstrakce. Od popisné reality oproštěná vizualita má blízko k archetypálnímu projevu přírodních národů napříč kontinenty, posvěcenému minulostí i produchovnělým obsahem. Toho se drží i Radka Bodzewicz a ve svých výstavních projektech, často postavených na literárním základě, ať je to Dantova Božská komedie nebo studie k Mýtu o věčném návratu od Mircei Eliadeho, reaguje na odvěká témata týkající se kosmogonie a hierofanie – zjevování posvátného, ovšem ne bez vztahu k současnému životu.

Tematicky se na výstavě věnuji lidskému údělu, a především onomu neviditelnému světu, který si nosíme v sobě jako duchovní bytosti. Inspiruji se mytologií, rozbory duchovních tradic a archaickým světem šamanismu, ve kterém pro sebe objevuji neuvěřitelné paralely. Snažím se obrazem vstoupit do pole kolektivního nevědomí, a tím se přiblížit divákovi skrze symbol, barvu, tvar, význam. Obrazu věřím jako sdělení, které komunikuje mimo čas a prostor,“ říká Radka Bodzewicz.

Významovou i vizuální vrstevnatost pláten Radky Bodzewicz ještě podtrhuje jejich transformace skrze prostředky virtuální (rozšířené) reality v otevřený iniciační prostor obohacený o pohyb či zvuk. Její výstava TAPAS připravená přímo pro Dětskou galerii Lapidarium volně navazuje na letošní úspěšný projekt In illo tempore v kultovní pražské Galerii Václava Špály. Název tentokrát vychází ze sanskrtu, kde označuje duchovní zápal, který má vést ke splynutí s božstvím. Pro Radku Bodzewicz jde ale spíš o obecnější metaforu pro skryté věci, které nás přesahují, dodávají nám energii a vedou nás dál navzdory strastem každodennosti. Její práce, které kromě obrazů zahrnují i projekci, 3D plastiky a vůbec poprvé i zvláštní médium „modlitebních“ koberečků, představují symbolické brány do dimenzí s „jinou“ zkušeností, kde lidský úděl naplňuje hledání cesty, která ovšem nejednou končí v bludišti.

Dlouhodobým konceptem Dětské galerie Lapidárium je přibližovat současné umění dětem i dospělým. Prezentovat výstavy, výtvarné techniky, média i témata skrze doprovodné programy především dětskému publiku. Právě výstava Radky Bodzewicz dokáže rozehrát interaktivní hru mezi diváky a obrazem pomocí mobilní aplikace Artivive. Díky ní můžeme slyšet šplouchání vody, zpěv ptáků, vidíme plovoucí ryby – to všechno dokáže hravou formou vtáhnout diváky do „děje“ obrazu.

Rezervace a objednávky doprovodných programů pro školní skupiny na ma@klasterbroumov.cz. Výtvarná dílna s Radkou Bodzewicz se bude konat v sobotu 20. 8. od 15:00 h. Více o doprovodných programech www.klasterbroumov.cz/cs/vystavy-v-lapidariu .

Výstavní program galerie je realizován za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR, Nadačního fondu GESTOR pro současné umění a GESTOR – ochranného svazu autorského, z.s, Královéhradeckého kraje.  

Podpořte nás